2014. december 22-én, ahogyan az lenni szokott, Egyedi Kulináris Kommandó az FM 98-on, a Civil Rádióban, este 6-tól. Ismétlés: 2014. december 25. 22 óra.
Vendég: Lörik Tamás, a Törley márkamenedzsere, a Törley Chevaliers Törley Pezsgőrend kancellárja.
Állandó szakértőink: Koller Tamás - gasztro-guide; Lawani Alex - borszakértő. Szerkesztő-műsorvezető: Tóth Mónika. A két, általunk kóstolt és ajánlott pezsgő a következő: TÖRLEY Chardonnay Brut Nyerspezsgő és Hungária Extra Dry.
A műsorban kínált ételek a karácsonyi menüsorra jellemző ételek, melyekből már egy-két fogást részleteztünk a korábbi adásainkban. No és beszélünk még a Törley-ről, a Törley-ről és a Törley-ről...
A két, általunk kóstolt és ajánlott pezsgő a következő:
Hungária Extra Dry:
Jellemzők: Magyar pezsgő; Törley Pezsgőpincészet; Etyek-Buda; 0,75 l; 12 alk.
A jól ismert kék címke barátságosan integet felénk, és igaza van. Bátran levehetjük a polcról, hiszen a friss citrusok és a kevéske cukormennyiség behízelgővé teszik. Jól lehűtve pazar ünneplő ital.
Az EKK véleménye kóstolás után: ún. kvaterkázó bornak kiválóan alkalmas, a tankpezsgő összes lényeges tulajdonságát hordozza.
Az EKK pezsgő- és bortanácsadója: Lawani Alex.
TÖRLEY Chardonnay Brut Nyerspezsgő:
|
Törley
Chardonnay Brut Nyerspezsgő. |
Jellemzők: Magyar pezsgő; Törley Pezsgőpincészet; Etyek-Buda; 0,75 l; 12 alk.
Az elegáns világoszöld pezsgőszín és a folyamatosan felszálló apró buborékok már az első pillanatban elvarázsolják az ínyenc pezsgőfogyasztókat. Illata csak tovább fokozza a kíváncsiságát annak, ki értően közelít e pezsgő visszafogott, de gazdagon élesztős és érlelt aromáihoz. Szájban finoman olvadnak szét az apró gyöngyök, melyek egy krémes textúrába vannak ágyazva. Élénk, friss és harmonikus savai lendületet és "ropogósságot" kölcsönöznek a pezsgőnek. A likőrözés elhagyása miatt a Törley Nyerspezsgő tisztán tárja a fogyasztók elé a teljesen száraz pezsgőkre jellemző légiességet.
Az EKK véleménye: magas nívójú, ízeiben részletgazdag, minőségi társas együttléthez minőségi kortyokkal fogyasztandó.
Az EKK pezsgő- és bortanácsadója: Lawani Alex.
A megemelkedett fogyasztású napokban, karácsony és szilveszter között se feledjük: a pezsgő élvezeti értékét leginkább 5-7 Celsius fokra lehűtve mutatja meg.
Koller Tamás, a Kheiron Étterem (Budapest, Arany János utca 17, 1051) társtulajdonosa, az EKK gastro-guide-ja szerint ezek az alapvető ételfajták alkothatják egy karácsonyi menü alapját, legalábbis a magyarországi elterjedtséget alapul véve:
Halászlé;
Töltött káposzta;
Rántott ponty;
Sült libacomb;
Pulykasült;
Bejgli;
Mákos guba.