Malatinszky Csaba. (Photo by Elitbor.hu.) |
MALATINSZKY CSABA nem sűrűn ad interjút - mondhatnám, hogy nem a szavak embere; azonban nem mondanék igazat. Azért, mert minden előzetes információ ellenére, miszerint a bor az ő igazi nyelve - mindennek ellenére én egész egyszerűen akartam, hogy beszéljünk vele; ennek oka pedig az volt, hogy a két, a szakmában jártas kollégám, KOLLER TAMÁS és LAWANI ALEX többször mondta már, hogy az Egyedi Kulináris Kommandó "bakancslistáján" előkelő helyet foglal el.
A makacsság elnyerte méltán méltó jutalmát.
1. A beszélgetés finom volt, szakmai és még messze nem értünk minden végére.
2. Találkoztam életem második legfinomabb borával.
Akkor a részletek:
1. Malatinszky Csaba nem "termel". Sőt, megkockáztatom, hogy nem "borász". Egy véletlenül rátapintott megállapítás után szinte kifakadt: ez valójában esztétika.
2. 2 Malatinszky bort kóstoltunk.
Az első egy fehér volt. Hosszabb, tudatos gondolkodás után született bor, amely már az első évjáratával is kirobbanó sikert produkált. Az ok - Steven Spurrier szavaival élve: virágos és fehér gyümölcsökre jellemző illatú, mégis intenzív bor, a termőhelyére jellemző ásványos sóssággal. Ő a NOBLESSE SERENA 2013.
NOBLESSE Pinot Bleu 2007. (Photo by Vinoport.hu.) |
Sok mindenről esett szó. Hogy mitől univerzális egy bor; hogy hogyan lett a humánvonzalmú fiatal férfiból borász; hogy miért állíthat be egy szent borőrült egy magyar borvidékre saját maga által megszerzett, akkor ismeretlen, francia hordókkal, egy új műveletet követelve - és hogy mitől lehet esztétika az ízek és a bor világa - hallgassák meg.