BREAKING NEWS

Buy Easy Magazin Theme Now

Buy Easy Magazin Theme Now

2015. január 28., szerda

MALATINSZKY CSABA borász nem sűrűn ad interjút; most megtette

Malatinszky Csaba.
(Photo by Elitbor.hu.)
„Malatinszky Csabának bizonyára még az ereiben is Cabernet Franc folyik. Szőlőit féltő gonddal ápolja 30 hektáros birtokán Dél-Magyarország  Villány-Siklósi borvidéken. Mint mondja: igénye és kapacitása sincs nagyobb termőterületre, hiszen azt már nem felügyelhetné személyesen. A korábban sommellier-ként tevékenykedő borász birtokán 2009 óta biotermeléssel készülnek a borok. Pincészete híres harmonikus, komplex vörösborairól, különös tekintettel a villányi terroirhoz leginkább illő Cabernet Franc-ra, mely csakúgy része a Malatinszky Kúria zászlóshajójaként számon tartott,  mindenkit lenyűgöző szűretlen sorozatának, mint a Kövesföld (dűlőszelektált Bordeux-i összeállítás). Malatinszky fehérborait, az aromás Serenát és a kifinomult Chardonnay-t is érdemes megízlelni.” (CAROLINE GILBY.)

MALATINSZKY CSABA  nem sűrűn ad interjút - mondhatnám, hogy nem a szavak embere; azonban nem mondanék igazat. Azért, mert minden előzetes információ ellenére, miszerint a bor az ő igazi nyelve - mindennek ellenére én egész egyszerűen akartam, hogy beszéljünk vele; ennek oka pedig az volt, hogy a két, a szakmában jártas kollégám, KOLLER TAMÁS és LAWANI ALEX többször mondta már, hogy az Egyedi Kulináris Kommandó "bakancslistáján" előkelő helyet foglal el.
A makacsság elnyerte méltán méltó jutalmát.
1. A beszélgetés finom volt, szakmai és még messze nem értünk minden végére.
2. Találkoztam életem második legfinomabb borával.

Akkor a részletek:
1. Malatinszky Csaba nem "termel". Sőt, megkockáztatom, hogy nem "borász". Egy véletlenül rátapintott megállapítás után szinte kifakadt: ez valójában esztétika.
2. 2 Malatinszky bort kóstoltunk.
Az első egy fehér volt. Hosszabb, tudatos gondolkodás után született bor, amely már az első évjáratával is kirobbanó sikert produkált. Az ok - Steven Spurrier szavaival élve: virágos és fehér gyümölcsökre jellemző illatú, mégis intenzív bor, a termőhelyére jellemző ásványos sóssággal. Ő a NOBLESSE SERENA 2013.

NOBLESSE Pinot Bleu 2007.
(Photo by Vinoport.hu.)
A második - hát, kérem szépen, két nap telt el, és én még mindig gondolok rá. Az egyetlen burgundias prémium vörösbor, pinot noir és kékfrankos összeállítással. Színében sötétebb (és gyönyörű! ha már esztétika - mély tónusú gránátvörös); szerkezetében burgundi, amelyhez magyar ízek kapcsolódnak. Univerzális bornak minősül.

Sok mindenről esett szó. Hogy mitől univerzális egy bor; hogy hogyan lett a humánvonzalmú fiatal férfiból borász; hogy miért állíthat be egy szent borőrült egy magyar borvidékre saját maga által megszerzett, akkor ismeretlen, francia hordókkal, egy új műveletet követelve - és hogy mitől lehet esztétika az ízek és a bor világa - hallgassák meg.

Az első interjú magával a Malatinszky Csabával készült beszélgetés - ITT:


Az Egyedi Kulináris Kommandó teljes adása meghallgatható - ITT: