BREAKING NEWS

Buy Easy Magazin Theme Now

Buy Easy Magazin Theme Now

2017. október 18., szerda

BREAKING NEWS - A CEU álláspontja a nemzeti felsőoktatási törvény mai módosításával kapcsolatban

A CEU megfelel a lex CEU követelményeinek

Budapest, 2017. október 17. – A Közép-európai Egyetem (CEU) kijelenti, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lex CEU néven is ismert módosításának, és bemutatja azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják, hogy az egyetem teljes mértékben megfelel a származási országban folytatott oktatási tevékenység feltételének.

A magyar hatóságok megegyeztek New York állammal a kötendő kétoldalú megállapodás szövegéről. A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére.
A CEU szeptember 8-án egyetértési megállapodást írt alá a Bard College-dzsal, egy New York Állam Oktatási Minisztériumánál bejegyzett felsőoktatási intézménnyel. A megállapodás, amelyet ma nyilvánosságra hozunk, részletezi, hogy a CEU milyen oktatási tevékenységet fog folytatni New York államban. A két intézmény kuratóriuma által is elfogadott megállapodást New York állam kormányzójának jogtanácsosa hivatalosan is eljuttatta a magyar hatóságoknak. A megállapodás érvényességét New York állam legmagasabb szintű felsőoktatási szervének képviselője is megerősítette a magyar kormánynak küldött levelében, amelyet szintén nyilvánosságra hozunk.
Az egyetértési megállapodás aláírása óta a CEU saját létesítményekkel rendelkezik a Bard kampuszán. A CEU és a Bard College közös programját, amelyben a CEU és a Bard oktatói tanítanak, New York Állam Oktatási Minisztériuma regisztrálta. Az egyetértési megállapodásban meghatározott további oktatási tevékenységekhez tartoznak a kétoldalú diák- és oktatói csereprogramok, a CEU tudósai és a végzős hallgatók New York államban végzett kutatási tevékenységei, valamint gyakorlati képzés (gyakornoki programok) a CEU hallgatói számára az Egyesült Államokban.
Röviden, a CEU teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek.

Miután eleget tett a megállapodástervezetben megfogalmazott kötelezettségeinek, a CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább a Parlamentnek jóváhagyásra. A megfelelési határidő meghosszabbítása, amelyet ma az Országgyűlés elfogadott, az Egyetemet és a magyar tudományos közösséget feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak.

Egyetértési megállapodás , amely létrejött egyrészről a
Central European University
1051 Budapest, Nádor utca 9., Magyarország, és
224 W. 57th Street New York, NY 10019, és a
Bard College 30 Campus Road, Annandale-on-Hudson, NY 12504
között.

A jelen Egyetértési Megállapodással a Central European University (CEU) vállalja, hogy oktatási tevékenységet folytat New York Államban, a Bard College-dzsal együttműködésben. A jelen megállapodás a Bard College és a Central European University között korábban létrejött oktatási együttműködést tükrözi.
A jelen Egyetértési Megállapodás nem zárja ki, hogy a CEU további partnerekkel is megállapodást kössön oktatási tevékenység folytatása tárgyában New York Államban.
A jelen Egyetértési Megállapodást a Bard, valamint a CEU Igazgatósága 2017. szeptember 8-án ratifikálta.
Mind a Bard, mind pedig a CEU a New York Állami Oktatási Minisztérium Régenseinek Tanácsa által lett bejegyezve, amely a legmagasabb szintű oktatási hatóság New York Államban, s amely egyben a Bard és a CEU valamennyi oklevelet adó képzését is nyilvántartja. A New York Állami Oktatási Minisztérium Régenseinek Tanácsa és a Middle States Commission on Higher Education hivatalos tájékoztatást kapott a jelen Megállapodásról, és mind a CEU, mind pedig a Bard College vállalják, hogy biztosítani fogják, hogy minden program megfeleljen a szükséges akkreditációs és szabályozási követelményeknek.
1. Létesítmények
A Bard College a Wilson House nevű épületet biztosítja a CEU számára, a Bard Annandale-on-Hudson, NY 12504 cím alatt található központi kampuszán, hogy lehetővé tegye a CEU számára a napi működést az Amerikai Egyesült Államokban. A Bard kampuszon jelen lesz a CEU képviselője.
2. Közös oktatási tevékenységek
A CEU az USA-ban a Bard-dal együttműködésben az alábbi oktatási tevékenységeket fogja végezni:
·         Integrált B.A.-M.A. és B.A.-M.S. oklevelet adó programok a társadalomtudományok, környezettudományok, valamint politika és jog területeken. Ezeket az integrált programokat New York Államban (Annandale-on-Hudson és New York City) és Magyarországon (Budapest) fogják folytatni.

·         Az oklevelet adó programok tantervét, a felvételi követelményeket, valamint a végzettség megszerzésének feltételeit a CEU és a Bard College közösen állapítják meg.

·         A CEU a Bard Globalization and International Affairs Program-jával (BGIA) együttműködésben tantárgyakat kínál a Bard New York-i székhelyén. A CEU hallgatói a BGIA és CEU szakmai gyakorlatok keretében részt vesznek a New York City-ben megrendezésre kerülő szakmai gyakorlatokon.

·         A CEU mesterszakos és doktorandusz hallgatói, a CEU oktatói karának felügyelete alatt kutatást fognak végezni a Bard New York-i székhelyű Dekoratív Művészetek, Design Történelem, és Anyagi Kultúra Posztrgarduális Központjában (Graduate Center for Decorative Arts, Design History, Material Culture).

·         A CEU doktoranduszai, poszt-doktori kutatói, valamint oktatói karjának tagjai tantárgyakat fognak oktatni és kutatásokat fognak végezni a Levy Economics Institute-ban és a Levy Insitute M.S. in Economic Theory and Policy oklevelet adó képzésén a Bard Annandale-on-Hudson-i kampuszán.

·         A CEU doktorandusz hallgatói és poszt-doktori kutatói oktatói helyekkel fognak rendelkezni a Bard College hálózatán belüli intézményekben, mely utóbbiak a New York Állami Oktatási Minisztérium által regisztrált Bard College okleveleit adják ki, továbbá amelyek a Bard College Middle States Commission on Higher Education által kiadott intézményi akkreditációja alá tartoznak. Az oktatók a CEU és a Bard College, valamint az Annandale-on-Hudson-ban lévő Bard Institute of Writing and Thinking által szervezett továbbképzésen vesznek részt.

·         A jelen Egyetértési Megállapodást a CEU és a Bard Igazgatósága jóváhagyta, és azt a Central European University Igazgatóságának és a Bard College Igazgatóságának képviseltre jogosult tagjai írják alá.

·         A jelen megállapodás 2017. szeptember 8-án lép hatályba, valamennyi akkreditációs és szabályozási követelményeknek megfelelően.

Michael Ignatieff
Elnök és Rektor
a Central European University képviseletében                Dátum: 2017. szeptember 8.

Leon Botstein
Elnök
a Bard College képviseletében                                      Dátum: 2017. szeptember 8.




New York Állam Oktatási Minisztériuma Oktatási Biztos
Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke részére
1357 Budapest, Pf. 6
Magyarország
2017. október 3.
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Úgy értesültem, hogy Magyarország kormánya a Central European University (CEU) és a Bard College által 2017. szeptember 8-án oktatási tevékenység biztosítása tárgyában kötött egyetértési megállapodásról érdeklődött. A CEU és a Bard College is a New York Állam Régenseinek Tanácsánál van bejegyezve. New York Állam Oktatási Minisztériumának a Régensek Tanácsa által kinevezett biztosaként jogosult vagyok tájékoztatni Önt arról, hogy az egyetértési megállapodásban foglalt tevékenységek mindkét intézmény alapító okiratával összhangban vannak.
Bízunk benne, hogy ez az egyetértési megállapodás segíteni fogja a magyar kormány és New York állam közötti megállapodást.

Tisztelettel:
MaryEllen Elia
Biztos.