BREAKING NEWS

Buy Easy Magazin Theme Now

Buy Easy Magazin Theme Now

2017. október 23., hétfő

Ellenzéki politikus RINGBEN az ellenzéki riporterrel

Hadházy Ákos (akit egyébként szimpatikus állatorvosnak és különösen elkötelezett korrupció-ellenes harcosnak látok) beszélget Rónai Egonnal az Egyenes Beszédben, amit ha tehetek, mindig megnézek, ha kell, netes adásban.
A mai este extra érzékeny vagyok.

Túl vagyok egy 56-os tematikus magazinon, megrendítő volt már menet közben is, hát még most?
Még egy óra gasztronómiai műsor, iszonyatosan finom falatok, és némi rendkívüli bor.
Majd archiválom a napot.
Azaz eltelik jó pár óra az adás után, és a legkülönfélébb tudatállapotokon megyek keresztül.
Ergo: TALÁN már eltávolodtam azoktól, akik hús-vér valójukban képviselik 56-ot.
Mondok, archiválok éppen, közben megy az ATV.
A szokásos interjúmenet, majd egy apró feszkóra kapom fel a fejem.

Hadházy Ákost arról kérdezi Rónai Egon, hogy az elfüstölt ellenzéki összetartás, azaz a közös október 23-a után ugyan vajon minek ment az LMP aznapra Debrecenbe.

Mondja Hadházy: Hát ott is emberek vannak, nem?

A röpke feszkó-percek alatt a kép olyan, mintha Rónai kizárólag azt kérné számon Hadházyn, hogy miért mentek vidékre (mintha egy ilyen helyzetben való debreceni választásnak CSAK annyi lehetne az üzenete, hogy Debrecen egy "vidék"); szerencsére Rónai, akit imádok, de időnként nekem túl szervilis, MOST nem volt az, és riposztozik:

Ugye, rendben van, hogy nem a "vidék" ellen van kifogásom?

És mentegetőzik.

Igen, kérem szépen, ma, Magyarországon, mentegetőzik egy kvázi ellenzéki adó riportere egy kvázi ellenzéki politikussal azért, mert ÖNÁLLÓ kérdései vannak, ergo: önálló gondolatai vannak.

Ez egy No Comment, és mégis gondolatokat szül bennem, önállóakat.

Őszintén remélem, hogy politikusok, akiknek nincs akkora önálló tömegbázisuk, hogy MINDENT megengedhetnének maguknak (mint pl. nálunk ez a FIDESZ-esek), felmérik, hogyha szükségük van némi szövetségessére, bizony abszolút ne tegyék azt egy nem kormánypárti csatornán, hogy besértődnek egy olyan kérdésen, ami nem illik bele abba a szövegszövetbe, amit ők AKARNAK kifejezni. Mert hogy, tudják, nekünk, nem kormánypárti újságíróknak, pont az az egyik nagyon erős ellenérvünk a mai fennálló rend ellen (persze van még egy-pár), hogy nem hagynak önállóan gondolkodni, nem lehet szuverén módon kérdezni a köz szolgáitól.
És hogyha mégis ilyen helyzet fordul elő, mi, nem kormánypárti újságírók, majd jól elgondolkodunk azon, hogy vajon mi is különböztet majd meg egy ilyen képviselőt a maiaktól akkor, ha majd őt is bódítja egy jó nagy adag hatalom-hormon.

No és még egy aspektusa ennek az ici-pici feszkó csörtének:

A sajtószabadság nem egy önmagától és önmagáért való dolog.
A sajtószabadság a véleménynyilvánítás szabadságának egyik aspektusa.
Nemcsak egy magától létező, úri huncutság.

Tóth Mónika
Budapest, 2017. október 23.