BREAKING NEWS

Buy Easy Magazin Theme Now

Buy Easy Magazin Theme Now

2016. július 2., szombat

FEAR INDEX: A valaha mért második legmagasabb szinten áll az amerikaiak bevándorlástól való félelme

Migration Fear Index, the COTD.
By Business Insider - Andy Kiersz
.
Az elmúlt néhány évben az egekbe szökött a bevándorlás miatti aggodalom az Egyesült Államokban. A számos terrortámadás és a lassú gazdasági növekedés nyomán folyamatosan emelkedik az olyan politikai kampányok száma, amelyiknek a bevándorlás jelensége áll a középpontjában; ennek az együttesen érzett, társadalmi attitűddé összeálló aggodalomnak a mértéke lassan megközelíti a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások nyomán előállt össztársadalmi félelem szintjét.
Ahogyan Torsten Sløk, a Deutsche Bank vezető nemzetközi közgazdásza rámutatott: a jelenséget plasztikusan bemutató, annak mérhető ábrázolása, az úgynevezett bevándorlásra vonatkozó "Fear Index" a gazdaságpolitikai bizonytalanságot tükröző ún. "tüskés" mintát mutat: szintje rapszodikusan változó, a folyamatos bizalmatlanságot tükrözően, változó intenzitású.


Az index vázolása során a bevándorlással kapcsolatos kifejezések kombinációival konstruáltak egy feltételrendszert. A mérés során használt kifejezések: "bevándorló", "határellenőrzés" és "nyitott határok". Látható volt, ahogyan a bevándorlással kapcsolatos kifejezések nyomán megjelentek a félelemmel kapcsolatos reakciók, mint például a "szorongás", a "bűnözés" és a "gond".
Alapjában véve a Fear Index egy egyszerű rendszer, amely nem mutat mást, mint hogy mi az emberek véleménye egy adott pillanatban; de az index mintázata, az úgynevezett "tüskés" jelleg a nemzetközi politikai hangulat leírása során mindig magas fokú bizonytalanságot és bizalmatlanságot mutat. A vizsgált periódus alatt a legmagasabb értékek bizony megközelítették és meg is haladták a koszovói háború esetében mértet; illetve az azt követő menekültválság értékeit  is   felülmúlta.   A  bevándorlás jelensége a politikai vita részévé vált;

a republikánus elnökjelölt, Donald Trump a bevándorlással kapcsolatos aggodalmat szítva, azt  a gazdasági anomáliák okának kikiáltva, a középosztály körében már a terrortámadások forrásaiként azonosította a menekültválságot, példaként támaszkodva a San Bernardinoban, Orlandoban és Floridában bekövetkező terrorakciókra.
A USA - Migration Fear Index megugrása, összevetve azt az Egyesült Királyságra vonatkozó mérésekkel, még az elemzőket is meglepte. Az ok egyértelmű: a Párizst és Brüsszelt ért terrortámadások, a szíriai menekültválság, és a migrációs kérdést keményen fókuszba tartó Brexit kampány után ugyanis az Egyesült Királyságban is minden idők egyik legmagasabb értékeit mutatta az ottani Fear Index. Ehhez képest is meglepően magas szintjét mutatták ki az Egyesült Államokban a bevándorlással kapcsolatos Félelem Indexnek.

Tóth Mónika.
Adatforrás: Business Insider.