BREAKING NEWS

Buy Easy Magazin Theme Now

Buy Easy Magazin Theme Now

2016. szeptember 13., kedd

Vita a TÖRÖK HELYZETről - EURÓPAI PARLAMENT, Strasbourg, 2016. 09.13.

A sikertelen katonai puccs utáni legújabb török fejleményekről kezdődött vita az Európai Parlamentben Strasbourgban Federica Mogherini külügyi főképviselővel ma délután fél 4-től.
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szeptember 1-ei ankarai látogatása nyomán kijelentette:
"A találkozó jó lehetőséget adott arra, hogy őszintén, nyitottan termékeny vitát indítsunk az EU és Törökország kapcsolatáról, ami az elmúlt hetekben elhidegült. Törökország partnere az EU-nak, és tagjelölt országként funkcionál még ma is. Képesnek kell lennünk arra a nyíltságra, hogy lássuk a haladást és a konstruktív megoldásokat a legújabb kihívásokra.
Ma ismét határozottan és egyértelműen elítéljük a puccskísérletet. A török demokrácia támogatása az Európai Parlament részéről egyértelmű maradt. Tisztelettel adózom a bátor török ​​állampolgároknak, akik az utcára vonultak, hogy megvédjék a demokráciát, és akik meghiúsították az összeesküvők terveit. 
Ez a polgári éberség és a török politikai erők demokrácia mellett kiállásának nagy egysége volt. Néhányan a legmagasabb árat fizették érte: megérdemlik hát a megemlékezést és a hálát. Ma én is kifejeztem részvétemet a szörnyű terrortámadások sújtotta ország áldozatainak.
A demokrácia elleni legfontosabb szükséges és rendkívüli intézkedéseket a demokratikus intézmények fenntartása érdekében hozták meg. Ugyanakkor a kivételes intézkedések jellege és a rendkívüli állapot nem vesztette el arányosságát és a jogállamiságot.
Arra is emlékeznünk kell, hogy Európában és azon túl, a demokrácia sokkal több, mint egy egyszeri szavazás megtétele: a demokratikus normák megkövetelik a pluralizmust, a sokszínű sajtót, a hatalommegoszlást és a szabad parlamenti képviselők önálló mandátumát. Ma tisztelettel adóztam a Nagy Török Nemzetgyűlés felé is, ami a közvetlen együttműködést célozta meg.
Törökország sorsdöntő kihívások elé néz: a halálos civil és nem civil háborús folyamatok már a küszöbön állnak; a dél-keleti országok folyamatos válsága, a növekvő terrorista fenyegetés határon innen és túl, a menekülthullám és a bevándorlás okozta válság, illetve a komplex gazdasági helyzet következményi mind-mind fenyegetnek. A török állampolgárok rugalmassága ilyen körülmények között figyelemre méltó.
E kihívások némelyike ​​valójában teszt az EU számára is. Együttműködésünk, a megosztott intelligenciájú szakértelem elengedhetetlen ahhoz, hogy szembenézzünk ezzel az összetett válsággal. A kapcsolat erős, és el kell mélyíteni. Egymásnak hátat fordítva csak kárt okoznánk mindkét fél esetében.
Újra csak ismételhetem önmagam: az Európai Parlament továbbra is tartja magát a március 18-i EU-Törökország megállapodás feltételeihez a vízumliberalizáció tekintetében, azzal a feltétellel, hogy a szükséges kritériumok teljesülnek. Az Európai Parlament továbbra is elkötelezett támogatója az EU és Törökország közötti kapcsolatok előmozdításában és elmélyítésében. "

A plenáris ülés keretében zajló vita Törökország és az EU kapcsolatáról még ezekben a percekben is zajlik.

Tóth Mónika, Európai Parlament, Strasbourg, 2016. szeptember 13. 20.00.